Ramayana

Dit stuk vertelt het verhaal over de ontvoering van prinses Sinta door de kwaadaardige Rahwana. Na een jarenlange zoektocht met veel strijdgewoel, wordt zij uiteindelijk bevrijd door haar man, prins Rama.

Andere personages zijn o.a.: Kidang mas (Gouden hert), Jatayu, (de Gier), Hanuman, (de apengeneraal).

De ontvoering en redding van Sinta

Prins Rama is samen met zijn mooie echtgenote prinses Sinta verbannen. Ze leven in het woud. Op een dag ziet Sinta een gouden hert door het bos lopen en probeert het prachtige hertje te vangen. Dat lukt haar niet en Sinta vraagt Rama om het hertje voor haar te vangen.

Wat ze niet weten is dat het een betoverd gouden hert is om Rama weg te lokken. Want de kwaadaardige reus Rahwana is namelijk verliefd op Sinta. Rama gaat op zoek naar het hertje en laat Sinta achter. Voordat hij weggaat, maakt Rama een magische cirkel waar Sinta in moet staan, zodat deze haar beschermt tegen alle gevaren in en om het bos.

Nu Sinta alleen is, wil Rahwana haar ontvoeren, maar dat gaat niet zo makkelijk als hij dacht. Daarom verandert hij zichzelf in een oude priester en bedelt bij Sinta om een glas water. Zij trapt daarin en geeft hem een glas water, maar daarvoor moet ze haar hand uit de cirkel steken en daardoor verbreekt de betovering.

Hij grijpt Sinta meteen en neemt haar mee. Ze vliegen hoog in de lucht naar zijn kasteel op het eiland Langka. Ondertussen verandert hij weer in zijn eigen gedaante.

Dan komt Rama terug van zijn vergeefse zoektocht naar het gouden hertje. Hij ziet Sinta nergens staan en paniek maakt van hem meester. Na lang roepen gaat hij op zoek naar haar. De sterke en machtige adelaar Jatayu ziet hoe Rahwana met Sinta door de lucht vliegt en weet meteen dat Rahwana Sinta heeft ontvoerd. Jatayu is trouw aan Rama en zonder aarzelen valt hij de reus Rahwana aan en er volgt een gevecht op leven en dood.

Ondanks dat Jatayu sterk is, verliest hij van Rahwana. Na een hevig gevecht trekt Rahwana zijn zwaard en steekt Jatayu neer. Zwaar gewond stort de adelaar neer op aarde. Rahwana pakt Sinta weer op en vliegt met haar verder naar Langka. Ze verzet zich hevig, maar Rahwana heeft haar stevig vast.

Ondertussen ontdekt Rama de zwaargewonde Jatayu tijdens zijn zoektocht naar Sinta. Hij knielt neer bij Jatayu en vraagt wat er gebeurd is. Met zijn laatste krachten vertelt Jatayu het verhaal en dat Rahwana Sinta heeft ontvoerd. Daarna sterft de dappere adelaar aan zijn dodelijke verwonding. Kapot van verdriet bidt Rama voor Jatayu en de ziel van de sterke en machtige adelaar stijgt naar de hemel.

Rama is onderweg naar Langka om Sinta te bevrijden van de kwaadaardige en lelijke reus Rahwana. Tijdens zijn tocht ontmoet Rama de apengeneraal Hanuman. Rama vertelt Hanuman wat hem is overkomen en Hanuman is bereid hem te helpen. Hanuman vliegt naar Langka om de ontvoerde Sinta te vertellen dat Rama onderweg is om haar te bevrijden. Als bewijs dat hij echt door Rama gestuurd is, heeft Rama zijn eigen ring aan Hanuman gegeven.

Na lange en vermoeiende gevechten tussen het apenleger van Hanuman en het leger van Rahwana wordt prinses Sinta gered door Rama. En zij leefden nog lang en gelukkig!