Panji-Sekar Taji

Panji-Sekar Taji

Heel lang geleden – in het verre Indonesië – op het eiland Java, leefden twee naburige koningen vredig met elkaar. De één had een zoon, genaamd prins Panji Asmara Bangun en de ander een dochter, prinses Sekar Taji.

De twee families hebben afgesproken dat hun kinderen met elkaar zullen trouwen, wat toen normaal was. Prins Panji Asmara Bangun en prinses Sekar Taji vonden dat niet erg, want ze waren smoorverliefd op elkaar. Maar helaas, het lot besliste anders…

Door de rumoerige tijden in hun land Indonesië, werd prins Panji Asmara Bangun noodgedwongen om incognito (als Andé Andé Lumut) naar Europa te vertrekken zonder afscheid te kunnen nemen van zijn geliefde prinses. Jaren zijn verstreken en prinses Sekar Taji besluit het ouderlijke huis te verlaten om op zoek te gaan naar haar geliefde prins. Tijdens deze zoektocht wordt zij – met een list – ontvoerd en daarna verscheept naar Suriname.

In Suriname wordt Sekar Taji als contractant op een suikerplantage tewerkgesteld. Na haar contractperiode van vijf jaar, besluit zij naar de stad Paramaribo te verhuizen. In Paramaribo wordt zij opgenomen door mbok Randa Lindaar en haar vier dochters (Kleting Abang, Kleting Ijo, Kleting Jambon en Kleting Biru).

Het leek allemaal zo mooi, een huis en een familie. Maar niets was minder waar. Sekar Taji – nu Kleting Kuning geheten – woonde in huize Lindaar in de meest onmenselijke situatie.

Op een dag ontvangt mbok Randa Lindaar een bericht dat er in Nederland een prins is die op zoek is naar een geschikte bruid. Zij besluit haar vier dochters naar Nederland te laten vertrekken in de hoop dat de prins één van haar dochters zal kiezen. Na lang vragen, mag Kleting Kuning uiteindelijk ook mee, maar dan als dienstmeisje. In Nederland aangekomen, staat Kleting Kuning oog in oog met …​ haar geliefde prins en zij leefden nog lang en gelukkig.