Geboorte van Aswatama

Het wordt echter opgevoerd in de stijl van een wayangspel (schimmenspel) oftewel wayang kulit. De goro goro is een komisch intermezzo of clownact.

Het Mahabharata epos is een zeer omvangrijk religieus en filosofisch epos. Het is een eeuwenoude raamvertelling die is ontstaan in India met meer dan 100.000 versregels, waardoor het ongeveer vier keer zo lang is als de christelijke Bijbel en zeven keer zo lang als de Ilias en de Odyssee. Daarom heeft Stichting Manggar Megar besloten maar een klein deel uit te voeren namelijk: ‘De Geboorte van Aswatama’.

De geboorte van Aswatama

Het verhaal gaat over Resi Durna, Dewi Wilutama en hun zoon Aswatama. Leraar Durna, vertrekt uit zijn dorp om in een andere streek lessen te geven in de Javaanse gevechtskunst. Onderweg komt hij obstakels tegen zoals rovers en verleidingen die hij moet weerstaan.

Dan ontmoet hij een witte merrie. Zij helpt hem de oceaan over steken. Onderweg naar het koninkrijk Sucitra vertelt de witte merrie over haar betovering. Die betovering wordt verbroken door een kus en de witte merrie verandert in een beeldschone vrouw, Dewi Wilutama.

Dewi en Durna krijgen een zoon genaamd Aswatama en gaan met zijn allen naar het koninkrijk Sucitra en leven nog lang en gelukkig.