8e editie Concert Gamelan en Dans

Amsterdam · 1 dec 2013

Op zondag 1 december hebben in samenwerking met gamelan ensemble Wiludyeng en dansgroep Sinar Anyar uit Amsterdam een concert gamelan en dans georganiseerd in het Gamelanhuis te Amsterdam.

Omdat dit de 8e keer is (de 1e Windu in de Javaanse kalender), was dit een bijzondere editie: een gebalanceerde mix van Surinaams en Indonesische Javaanse gamelan muziek en dans.

Hermine Kromoredjo verzorgde de presentatie van dit bijzonder jubilieum: de 1e windu (de 8e keer dat dit evenement wordt georganiseerd) markeert een cyclus in de Javaanse kalender. Naast de traditionele Javaanse muziekstukken uitgevoerd door gamelan ensemble Wiludyeng, verzorgde dansgroep Sinar Anyar ook de hofdansen (Topeng Klana en Gambyong Pareanom). Na de pauze voerde gamelangroep Witing Klapa het gastprogramma uit met een selectie van Surinaams Javaanse gamelan muziek en dans door Karish Resodikromo en Renell Kromopawiro met de de dansen Gambyong resp. Lombok Pangkur.

Vervolgens liet gamelan ensemble Wiludyeng wederom traditionele muziek horen en het programma werd afgesloten door een speciale ceromoniële dans voor deze gelegenheid: srimpi Manggala Retna uitgevoerd door dansgroep Sinar Anyar.

Video afspeellijst