Eenmalige Wayang Kulit voorstelling door dalang Sapto uit Suriname

Den Haag · 20 apr 2013

Op zaterdag 20 april 2013 van 19.00 tot 22:00 uur organiseerde stichting Manggar Megar een Wayang Kulit voorstelling (schaduw- en schimmenspel) in het Laaktheater te Den Haag. De dalang voor deze voorstelling was dalang Sapto uit Suriname. Hij verzorgde éénmalig dit uniek evenement in Nederland.

Klik hier om het artikel op de site Tempo te lezen

Op zaterdag 20 april heeft stichting Manggar Megar een eenmalige wayang kulit voorstelling met dalang Pak Sapto uit Suriname georganiseerd. Hij is op doorreis naar Indonesie voor studie en verblijft een paar dagen in Nederland om hier een eenmalige voorstelling te verzorgen in het Laaktheater te Den Haag. Gamelan ensemble Witing Klapa heeft Pak Sapto begeleid in zijn wayang kulit spel.

Met speciale dank aan de heer Charles Chang uit Suriname die dit bijzonder evenement mede mogelijk heeft gemaakt. Dankzij sponsoring van diverse Surinaamse en Nederlandse organisaties heeft Pak Sapto de mogelijkheden om in Indonesie zijn kennis diepgaand uit te breiden. De netto opbrengst van de voorstelling gebruikt Pak Sapto om persoonlijke uitgaven te doen, een zakcentje dus. De opbrengst van een loterij heeft ook een aardig steentje hierbij gedragen.

Langzaam vulde de zaal zich met een enthousiast publiek van verschillende achtergronden en culturen. Zij werden verwelkomd door twee welkomstdansen van Karish Resodikromo en Ference J. Nojotaroeno onder begeleiding van gamelan ensemble Witing Klapa.

Pak Sapto speelde het wayang kulit spel voor het schaduwscherm zodat alle kleuren van de leren platte poppen duidelijk te zien waren. Het wayang kulit spel was getiteld Semar mbangun Kayangan (Semar bouwt de hemel) en gaat over Semar die allerlei pogingen doet om een soort van hemel op aarde te maken. Na afloop van de voorstelling bedankte Pak Sapto het publiek en ontving hij de pot met zakgeld voor zijn reis naar Indonesie. Tenslotte bedankte vertegenwoordigers van diverse organisaties zijn inzet.

Video afspeellijst

Foto-album

Bekijk foto's op Google Photos