Wayang Kulit on Tour bij Bangsa Jawa Hoogezand

Hoogezand · 6 okt 2012

Stichting Manggar Megar organiseerde in samenwerking met Bangsa Jawa Hoogezand een Wayang Kulit voorstelling in het clubgebouw van Bangsa Jawa Hoogezand (te Hoogezand, Groningen). Met een volgeladen tourbus van crew en instrumenten reed de bus naar het hoge noorden vanaf het Dienstencentrum Copernicus te Den Haag.

De bezoekers van dit evenement waren doorgaans iets ouder van leeftijd vergeleken met de wayang kulit voorstelling van het vorig weekend tijdens Berish Desa 2012 in Den Haag. Desalniettemin niet minder enthousiast, integendeel!

In het voorprogramma heeft Mike Wardi van dansgroep Sinar Anyar de dans Gathot Kaca Gandrung uitgevoerd onder begeleiding van gamelan ensemble Witing Klapa (van Manggar Megar). Vervolgens hebben de dhalangs hun opwachting gemaakt:

Met een wayang kulit spel toonden de dhalangs de verhalen Adon Adon Rajamala (door dhalang Canggih Tri Atmojo Krisno) en Wirata Parwa (door dhalang bapak Harijadi Tri Putranto).  De dhalangs werden muzikaal ondersteund door stichting Manggar Megars eigen gamelan ensemble Witing Klapa en een gastspeler van Bangsa Jawa Hoogezand zelf!

Tussen de twee dhalangsoptreden door heeft het publiek kunnen genieten van een voordracht van een Javaans gedicht. Deze heeft een lid van de Javaanse gemeenschap geschreven. Hermine Kromoredjo droeg de Javaanse tekst voor en de dichter zelf de Nederlandse vertaling.

Na afloop van de voorstelling en dankzegging van het publiek heeft de voorzitter van Bangsa Jawa Hoogezand de voorzitter van stichting Manggar Megar, Wim Kromoredjo, extra in het zonnetje gezet door hem een speciaal herdenkingsobject te overhandigen, speciaal voor deze gelegenheid uitgereikt.

Moe maar voldaan heeft de crew alle instrumenten in de tourbus ingeladen en reed de chauffeur richting Den Haag onder het genot van onvervalste Hollandse smartlappen! Wie mee kon zingen, zong uit volle borst mee!

Video afspeellijst

Foto-album

Bekijk foto's op Google Photos