Holebi Hoezo verkeerd?

Den Haag · 24 jun 2012

Holebi’s thuis bij Manggar Megar. Op zondag 24 juni 2012 heeft stichting Manggar Megar een themamiddag georganiseerd in de serie Educatief en Ontspanning met als thema Holebi’s. Tijdens deze bijeenkomst werd gediscussieerd over verliefd zijn op dezelfde gender (geslacht).

Gamelangroep Witing Klapa heeft met passende gamelanuziek de inloop van de gasten verzorgd, waarna Hermine Kromoredjo (gastvrouw) de gasten verwelkomd heeft en de bedoeling van de themamiddag heeft toegelicht. Het is niet verkeerd om homo, lesbo of bi te zijn, maar in de Javaanse gemeenschap denkt men daar anders over.

Na een korte introductie over het onderwerp werd een korte discussie opgestart en enkele pittige reacties gepeild.

Om de middag te illustreren, voerden enkele crew leden een sketch uit: Hoezo verkeerd?

Sketch Hoezo verkeerd?

In deze sketch bereidt de moeder een feestmaaltijd voor voor haar zoontje Mintje’s 16e verjaardag. Mintje komt vrolijk thuis en moeder bemerkt dat haar zoon al maanden zo vrolijk is en vraagt wat er aan de hand is. Mintje vertelt dat hij dolverliefd is en zo gelukkig is. Moeder is natuurlijk blij en wil het fijne ervan weten. Mintje die aanvankelijk dolblij is, twijfelt hoe hij nu moet vertellen dat hij verliefd is op een jongen. Maar toch komt het hoge woord eruit. Moeder reageert verbolgen en boos en gooit van kwaadheid de pan met eten die ze bereid heeft kwaad op de grond en de hoge woorden komen eruit. Mintje raakt depressief en loopt weg en moeder denkt na wat er allemaal gebeurd is en hoe ze dit aan haar man moet vertellen.

Vader komt thuis na een hele dag hard werken en moeder probeert te vertellen wat haar is overkomen. Vader hoort dat Mintje homo is en hij reageert furieus. Dit kan toch niet waar zijn? Vader wil Mintje spreken, maar Mintje is nergens te bekennen.

Mintje zit op een bank alles te overdenken wat er gebeurd is en vraagt zich af of hij het juiste heeft gedaan. Hij is bezorgd hoe hij het aan zijn vader moet vertellen.

Thuis aangekomen reageert vader woest op Mintje en probeert zijn ziekte eruit te slaan. Moeder weet het ook niet meer en vader kan het allemaal niet meer aan en verlaat het gezin. Moeder gaat maar boodschappen doen om haar zinnen te verzetten.

Onderweg praten een paar vrienden van Mintje over zijn geaardheid en wijzen zijn moeder na, die net langsloopt van de supermarkt. Moeder probeert te reageren, maar ze is te verdrietig daarvoor en loopt naar huis. Mintje is op weg naar huis en komt zijn vriendengroep tegen, althans dat denkt hij. Mintje groet zijn vrienden, maar zijn vrienden beschimpen en negeren hem. De boodschap is duidelijk voor Mintje. Verslagen loopt hij naar huis toe waar hij zijn moeder aantreft.

Samen vertellen ze wat hen zonet is overkomen op straat en moeder vertelt dat ze toch door moet gaan ondankt dat Mintje homo is en haar zoon, vader is weggelopen en dat ze het gezin moet onderhouden. Maar niet nadat moeder besloten heeft om Mintje naar de dukun (dokter) te brengen om hem van zijn ziekte te genezen.

Overig programma

Na afloop van de sketch discussieerde het publiek over de gebeurtenissen die in de sketch werden getoond. Tenslotte maakte een mevrouw een opmerking dat homo’s zo vriendelijk zijn jegens vrouwen! 

Karish Resodikromo heeft een Javaanse dans verzorgd en de Thaise dansgroep Borankadee hebben twee prachtige traditionele Thaise dansen in kleurrijke kostuums laten zien. Entertainer Idris Permata heeft het publiek vermaakt met zijn zang en interactief spel met het publiek.

Video afspeellijst

Foto-album

Bekijk foto's op Google Photos