Ouderenmishandeling

Den Haag · 22 apr 2012

St. Manggar Megar organiseerde op 22 april 2012 in de serie 'Educatief en Ontspanning' het thema 'Ouderen mishandeling'. De presentatie van deze middag was in handen van Hermine Kromoredjo.

Bij deze bijeenkomst stond centraal dat ouderenmishandeling, lichamelijk en geestelijk, zeker bestaat en aan de hand van discussies met het publiek gaf het publiek diverse vele voorbeelden: van pesterijen tot het onthouden van zorg door de verpleging. Het publiek liet tekenen van herkenning zien. De tip die hier werd gegeven om daar iets aan te doen, is om zulke misstanden zeker niet onbesproken te laten, maar juist aan de kaak stellen. Het leed dat ouderen hierdoor moeten ondergaan is al zo mensonwaardig.

De sketch 'Mijn Oma is stil' liet in een overdreven vorm zien hoe ouderenmishandeling een dagelijkse gang van zaken is. De verzorgster commandeerde de Oma tot in het extreme om vooral te doen wat zij zei, zoals thee drinken. Oma kon vanwege haar leeftijd en lichamelijke gesteldheid daar niet altijd aan voldoen. Maar ook de weerzin om in zo’n situatie mee te moeten gaan omdat Oma het niet aankon, werd duideijk getoond. Oma’s kleinkind komt nietsvermoedend langs en de verzorgster speelde mooi weer en vertelde dat alles koek en ei was.

Ter vermaak verzorgde een dansgroep een traditionele en moderne dans uit Papua Nieuw Guinea. Na afloop kon het publiek zelf meedoen aan deze dansen.

Video afspeellijst

Foto-album

Bekijk foto's op Google Photos