Gambaran Uripku

Den Haag · 28 feb 2010

Stichting Manggar Megar in samenwerking met WTK. Om zo openhartig over jezelf vertellen …​ Zo, daar sta je dan! Een tijdje geleden heb je ergens ‘ja’ voor gezegd en nu ben je een presentatie aan het houden in hartje Den Haag.

Om zo openhartig over jezelf vertellen in een vreemde groep is best raar. Javanen, Nederlanders, jong en oud, ongeveer 25 personen uit Den Haag en omgeving waren aanwezig bij de Woongemeenschap Wisma Tunggal Karsa aan de Vaillantlaan.

Thuis heb je wat geprobeerd en bij elkaar gezocht, hoe dit uiteindelijk in een groep uitwerkt moet nog blijken. Nou, het ging eigenlijk best goed! De groep heb ik niet alleen veel kunnen vertellen, maar waren ook echt geïnteresseerd, stelde vragen en deden actief mee bij een stukje improvisatie. De onderwerpen gingen over opvoeding, onderwijs, inburgering en natuurlijk heimwee. Je praat over je eigen familie, zegt wat over je gevolgde opleidingen en laat wat kinderfoto’s zien van toen je 2 jaar was. Dit allemaal vanuit het Nederlandse perspectief.

Hoe ik ingeburgerd raakte en nu nog heimwee heb naar Suriname vertelde ik aan de hand van enkele filmpjes en foto’s. Om de Javanen nog een beetje te laten inburgeren bij de Aukaners had ik enkele Afaka symbolen aan ze uitgelegd.

Ik wil de groep nogmaals bedanken voor de mogelijkheid mijn verhaal te presenteren en natuurlijk bedankt voor de roti als afsluitende maal.

Groet en kesuwun,

Jan-Willem Sutorius

Interviews uit 2006 in Nederland en 2007 in Suriname

Video afspeellijst