Geboorte van Aswatama

Den Haag · 25 okt 2009

Een unieke combinatie van Javaanse traditie. Stichting Manggar Megar in samenwerking met dansgroep Sinar Anyar. Na de succesvolle voorstelling in Den Haag ontstond het plan om ook in andere regio’s uit te voeren. Na lang intensief voorbereiden was het dan zover.

Op zondag 25 oktober vond de voorstelling 'De Geboorte van Aswatama' plaats in het Gamelanhuis te Amsterdam aan het IJ. Een uitermate geschikte locatie vanwege de huisvesting van bijna alle Amsterdamse gamelangroepen in dit monumentale gebouw (voormalig VOC pakhuis).

MM op locatie

Na de succesvolle voorstelling in Den Haag van 'De Geboorte van Aswatama' ontstond het plan om deze voorstelling ook in andere regio’s uit te voeren. Na lang intensief voorbereiden was het dan zover:

Op zondag 25 oktober vond de voorstelling 'De Geboorte van Aswatama' plaats in het Gamelanhuis te Amsterdam aan het IJ. Een uitermate geschikte locatie vanwege de huisvesting van bijna alle Amsterdamse gamelangroepen in dit monumentale gebouw (voormalig VOC pakhuis).

De voorstelling is een combinatie van Wayang Wong (toneel/dans), Wayang Kulit (schaduwtheater) en Goré Goré (komedie) begeleid door gamelan muziek van Witing Klapa op de gamelan set van ensemble Wiludyeng. Het unieke van deze voorstelling, evenals dezelfde uitvoering van 28 juni in Den Haag, is deze combinatie van Javaanse uitvoerende kunsten in één programma. Daarnaast is ook het vermelden waard dat de dansen/bewegingen uitgevoerd zijn in Surinaams Javaans en Indonesisch Javaanse dansstijl. 

In het voorprogramma traden de dansgroepen Sinar Anyar en Peduli Seni Indonesia op met twee welkomsdansen: Golek Sri Rejeki (Intan Overwijn, Sandra Martowisastro, Monique Fischer, Monique Smits, Ingris Sastro en Ivy Natthoe) en Gambyong Pare Anom (Deby Subiyanti). 

Daarna volgde het eerste deel van 'De Geboorte van Aswatama'

Na de pauze volgde een sacrale openingsdans door dansgroep Sinar Anyar: Manggala Retna (Monique Smits, Monique Fischer, Intan Overwijn & Ivy Natthoe). Deze dans die gaat over vier hemelnimfen past perfect in het verhaal van generaal Durno die op dat moment in de hemelen verblijft. 

Daarna volgde de Goré Goré, helaas met één Punakawan minder, normaliter zijn er meerdere Punakawans (Petruk, Gareng & Bagong, Semar). Evengoed is een goede komedie neergezet! Het publiek heeft ontzettend genoten van de grappen en grollen mét serieuze ondertoon! 

Tenslotte ging het tweede deel van de 'Geboorte van Aswatama' van start.

Hermine Kromoredjo praatte de voorstelling aan elkaar op haar eigenzinnige wijze.

De voorstelling bood de bezoeker een intiemere beleving. De muziek, dans en komedie konden daardoor intenser worden ervaren! Het publiek keek daarom zeer geïnteresseerd naar de voorstelling. Een aanwezige onafhankelijke programmamaker van hindoestaanse afkomst noemde de voorstelling dan ook '…​ een unieke combinatie van Javaanse tradities in één voorstelling' (vrij verwoord).

Na afloop hebben we met z’n allen opgeruimd en lekker gegeten van het eten dat Ivy Natthoe heeft gekookt.

Video afspeellijst