Theaterstuk Geboorte van Aswatama

Den Haag · 28 jun 2009

Toneelvoorstelling: ‘De Geboorte van Aswatama: een fragment uit het Mahabarata epos’. Na twee maanden intensief trainen en repeteren hebben de vrijwilligers van Stichting Manggar Megar op zondag 28 juni 2009 om precies 14.00 uur in het theater ‘De Regentes’ te Den Haag hun jaarlijkse presentatie gehouden. Het was een theater van dans, zang en muziek.

Deze voorstelling was een combinatie van ‘Wayang Wong’, ‘goro goro’ en ‘Wayang Kulit’. Wayang wong betekent letterlijk wayangspel met mensen; het is een vorm van toneel met levende acteurs. Het wordt echter opgevoerd in de stijl van een wayangspel (schimmenspel) oftewel wayang kulit. De goro goro is een komedie of clownact.

Het Mahabharata epos is een zeer omvangrijk religieus en filosofisch epos. Het is een eeuwenoude raamvertelling die is ontstaan in India met meer dan 100.000 versregels, waardoor het ongeveer vier keer zo lang is als de christelijke Bijbel en zeven keer zo lang als de Ilias en de Odyssee. Daarom heeft Stichting Manggar Megar besloten maar een klein deel uit te voeren namelijk: ‘De Geboorte van Aswatama’.

Het verhaal ging over Resi Durna, Dewi Wilutama en hun zoon Aswatama. Leraar Durna, gespeeld door Mike Wardi, vertrok uit zijn dorp om in een andere streek lessen te geven in Javaanse gevechtskunst. Onderweg kwam hij obstakels tegen zoals een rover, gespeeld door Donovan Tokarijo, en verleidingen, die hij moest weerstaan. Hij ontmoette een witte merrie. Zij hielp hem de oceaan over steken. Onderweg naar Koninkrijk Sucitra vertelde de witte merrie over haar betovering. Die betovering werd verbroken door een kus en de witte merrie veranderde in een beeldschone vrouw, Dewi Wilutama, gespeeld door Karish Resodikromo. Dewi en Durna kregen een zoon genaamd Aswatama en gingen met zijn allen naar Koninkrijk Sucitra en leefden nog lang en gelukkig.

Maarten Amatkario, Jerrell Amatkario, Deby […] en Djoemiran […] presenteerden samen de goro goro. Naast dansgroep Istika met de dans Karonish, had dansgroep Sinar Anyar de openingsdans Sukaretna verzorgd.

De theatervoorstelling en de clownact werden begeleid door live gamelanmuziek van de gamelangroep van Stichting Manggar Megar onder leiding van Orlando Kromopawiro. De andere leden van de groep waren Martha Kromopawiro (op de Kethuk Kenong), Renell Kromopawiro (op de Saron Wilahan Sanga), Jermaine Kromopawiro (op de Bonang Barung), Ference Nojotaroeno (op de Bonang Penerus), Jeane Amatkario (op de Demung), Martin Wongsosemito (op de Saron), Rowan Amatkario (op de Peking) Annie Mertopawiro (op de Slenthem), Donavon […] (op de Kempuls en de Gong) en Muriël Darmopawiro (op de Peking).

Het multicultureel publiek was ontzettend enthousiast over deze voorstelling. Het was beslist een succesvolle en voor herhaling vatbare culturele opvoering!

Ference J. Nojotaroeno

© Stichting Manggar Megar

Juli 2009

Video afspeellijst

Foto-album

Bekijk foto's op Google Photos