4e editie Pasar Kliling

Den Haag · 29 nov 2008

Samen Zijn, Samen Delen. Een verslag van de Pasar Kliling 2008.

Hollandaise

Toen zou het de beurt aan zijn een Nederlandstalig koor. Helaas, zoals zovelen, waren er teveel zieken om het koor te kunnen zijn wat zij willen en hadden afgezegd. Vanwege de daardoor komende ruimte in het programma werd er ter plekke spontaan een koor uit het publiek gevormd. In het dienstencentrum waren er teksten aanwezig van andere feesten en hieruit werden een aantal liederen uit de oude doos gekozen. Misschien wel juist omdat het een spontaan initiatief was werd er volop vrolijk meegezongen uit het publiek, waarvan misschien een aantal mensen bij was die bewondering hadden voor de durf van de mensen die het podium op gingen.

Er was namelijk ook door de zangers en zangeressen gevraagd om een dirigent. Die meldde zich ook spontaan aan vanuit het VTV koor. Hij dirigeerde en zong mee, waardoor het publiek nog enthousiaster meezong.

Al met al een bijzonder deel van het programma dat ter plekke werd ingevuld.

VTV koor

St Manggar Megar heeft ook aandacht gegeven aan de medemens met een beperking. Hiervoor werd contact gezocht met VTV organisatie, Vrije Tijd en Vorming, die veel activiteiten organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij hebben ook een eigen website voor meer informatie, www.stichtingvtv.nl. Een van de activiteiten is het koor dat vandaag acte de presence gaf. Ruim 20 deelnemers hadden de weg gevonden en zongen Nederlandstalige liedjes van de laatste 20 jaar. Ook nu waren er veel liefhebbers die meezongen en tot verbazing van velen bleek de dirigent van het spontane “Hollandaise vervangingskoor” hier als zanger een goed aandeel te hebben. Alle zangers en zangeressen van dit koor zongen uit volle borst de ingestudeerde liedjes a capella. Dat sommigen het toch nog te snel vonden gaan en zij wat te laat uitgezongen waren mocht de pret niet drukken.

Zij ontvingen een ovationeel applaus en willen volgend jaar terugkomen vanwege de warme ontvangst van hun talenten.

Kledingshow

Een element om Nederlandse en westerse kleding te showen en hieruit enige cultuurhistorische geschiedenis op te doen. De mensen konden vandaag genieten van de Middeleeuwse kledingshow. Het was vooral de adel die in de belangstelling stond. De ridder met de vele kledingstukken en attributen, zoals maliënkolder, helm en lederen bescherming om armen en benen, en niet te vergeten zijn zwaard was een bezienswaardigheid. In zijn gevolg waren er 2 gravinnen met opvallende hoepelrokken en hoeden uit die tijd. De beul gaf het zware beroep dat hij deed een vrolijke noot vanwege de jonge leeftijd van de drager van de kleding. De opkomst van de beul deed het publiek wel huiveren, maar gelukkig is dit beroep niet meer van deze tijd. De gewone dame die in het verleden de rommel van de beul kon opruimen was vertederend door haar knipogen naar de heren uit het publiek. Enig gelach was er toen de ridder met zijn zwaard nieuwsgierig was naar wat zich onder de hoepelrokken van de gravinnen zou kunnen bevinden. Ondanks zijn zwaard moest hij toch als eerste de aftocht blazen. Waarna eenieder volgde. De dikte van de kleding van allen maakte duidelijk dat het vroeger niet warm was in de huizen. 

Vissersscène

Een folklorische dansgroep was erbij om het geheel compleet te maken. In een Zeelandse kostuum hebben zij middels een dans uitdrukking gegeven hoe de vissersvrouwen in vroegere tijden de thuiskomst van hun echtgenoten, na de vaart, onthaald werden. De vrouwen maakten de netten en de vis schoon, terwijl de mannen feestvierden.

De Pasar Kliling was een overweldigend succes. Het maatschappelijke thema samen zijn, samen delen heeft zijn doel bereikt. De mensen willen bewust(er) gemaakt worden van de cultuur van het land waar zij nu wonen. Het was een fantastische, kleurrijke en leerrijke dag geweest.

Het publiek kon ook genieten van o.a. de Sumantraanse, Indiase en Javaans – Surinaamse cultuur. Naast de diverse podiumactiviteiten heeft men ook kunnen rondstruinen lang de kraampjes, welke een pasar gevoel naar boven gebracht heeft bij velen.

Dank jullie allen.

Diana Gardien

Video afspeellijst

Foto-album

Bekijk foto's op Google Photos